Project Description

VILLA MARSELISVEJ

Projektnavn M19

Lokation

Marselisvej 19, Aarhus

År

2018
Status

Færdigbygget

Areal

493 m2

Marselisvej 19A+B, Marselis, 8000 Aarhus C

Historisk storvilla på 560 etagemeter med eminent beliggenhed i Marseliskvarteret

I forbindelse med Landsudstillingen i 1909 opførtes denne imponerende villa efter tegninger af arkitekt Eigil Fischer. I dag præsenterer ejendommen sig med en til stadighed klassisk og gennemført æstetik, der iagttages inde såvel som ude.

Herfor kan en altomfattende renovering mellem 2017 og 2019 takkes, hvor man smidigt har ladet de mange, smukke detaljer urørte og samtidig tilført en behørig, moderne charme med et intet mindre end sublimt resultat til følge. Med en beliggenhed, der er lige så suveræn som villaen, kan det være vanskeligt at skjule sin uforbeholdne begejstring for dette stykke Danmarkshistorie.

En uovertruffen æstetik fra A-Z

Villaen er samlet set 560 etagemeter og murværket pudset i oprindelig varm solgul farve fremstår særdeles flot, hvilket helt naturligt ledsages af et nyt elegant mansardtag i naturskifer. De mange fremspring i form af karnapper og zinkbeklædte kviste bidrager til at give ejendommen dens helt særlige udseende, der yderligere understreges af de markante glaspartier placeret midt for.

Hjemmet falder i to afsnit, hvor henholdsvis stueplanet og parterreetagen hører til privatboligen, mens første- og andensalen udgøres af fuldt funktionelle, eksklusive erhvervslokaler. De mange kvadratmeter udfolder sig med en uovertruffen detaljerigdom, der kombineres med et klassisk udtryk og state-of-the-art komfortløsninger. Således kan man fornøjes over, hvordan den smukke stukkatur fremhæves ved lyseffekter, der på samme vis som de massive sildebensparketgulve i eg er et gennemgående træk.

Ganske i tråd med æstetikken ses også vægpaneler, marmorvindueskarme og specialfremstillede radiatorskjulere. Bemærk desuden, at langt størstedelen af husets mange digitale funktioner kan styres fra en smartphone. Herunder bør også nævnes, at der er dørtelefon af mærket Siedler med IP kamera og mobilstyring. I stueplanet finder man to værelser og tre stuer en suite, hvoraf det ene er allokeret til køkken-alrummet.

Gennem de anseelige, sprossede vinduer strømmer et rigt lysindfald, hvilket blot yderligere tjener til at underbygge husets veldisponerede indretning. I de to stuer, der følger køkken-alrummet, er samspillet med solens stråler og grunden udenfor særligt fremtrædende qua de to karnapper – den ene med dobbeltdøre og udgang til en nydelig balkon. Det sjældent sete arkitektoniske overskud, der gennemstrømmer selv den mindste bestanddel, står som et absolut karakteristikum for ejendommen som sådan. Et eksempel herpå er den måde, hvorved pejsestuen, med den to sidet pejs, på tværs af fordelingsgangen visuelt knyttes sammen med køkkenalrummet via flotte sortrammede vinduer og glasdøre. Der kunne også her nævnes det yderst imponerende badeværelse med smukke klinker og naturligvis gulvvarme samt produkter i højkvalitet fra Duravit Stark serien, Sensowash bidé og berøringsfri brusearmatur med indbygget Grohe Rainshower.

I underetagen, parterreetagen, der efter renoveringen knap kan genkendes som samme sted, er der blevet gravet ud, hvorved en god loftshøjde er sikret, ligesom der er blevet installeret vandbåren gulvvarme og ventilationsanlæg samt pejs i ny skorsten i et af rummene. I fire rum i parterreetagen er der direkte udgang, hvorved den nære forbindelse til haven i samme bevægelse er underbygget. Det er værd at bide mærke i, at parterreetagens rum er ligeså fremragende og i vid udstrækning istandsat efter samme ekstraordinært høje standarder som det øvrige.

Erhvervsafdeling og totalrenovering

Som nævnt undergik ejendommen fra 2017 til 2019 en totalrenovering. Taget er genopbygget, så det lever op til nutidens standarder for isolering, uden at man af den grund er gået på kompromis med udtrykket, herunder bør nævnes at frigjorte bjælker er synliggjort. Ligeledes er alle vinduer i ejendommen udskiftet og tagetagen er blevet udstyret med specialvinduer fra Louvre. Indeklimaets behagelighed sikres derved, at disse elektronisk er tilknyttet en vejrstation og således henholdsvis åbner og lukker efter behov. Her er det muligt at indrette et åbent kontorlandskab.

Erhvervsdelen er forsynet med strøm og netværk direkte fra gulvet, hvilket sikrer en fuld fleksibel indretning. Til ejendommen er der også oprettet to fiberforbindelser. Èn til erhvervsdelen og én til privaten. Det hele styres fra teknikrummet i underetagen. Alle tekniske installationer er i renoveringsprocessen udskiftet og her har man udnyttet muligheden til at samle det hele i selvsamme teknikrum. Hvad angår yderligere istandsættelser og forbedringer på førstesalen omfatter disse bl.a. en nyetableret etageadskillelse mellem erhvervsdelen og privatafsnittet, så de strenge krav til lydisolering og brandsikring overholdes.

Den forhenværende køkkenindgang i nord er desuden ombygget til en lys entré, hvorved de to øverste etager er forsynet med en separat adgangsvej, og de fire værelser, der med lethed indrettes som luksuriøse kontorer, er udført delvist med rumadskillelser af glas indfældet i sorte, stilrene rammer – ganske som i stueplanet. På den måde er der skabt mulighed både for åbenhed og for privat fordybelse. Prikken over i’et udgøres af de to altaner, der modtager henholdsvis morgen- og aftensol, ligesom der herfra selvsagt kan nydes godt af den flotte udsigt.
Det kan videre noteres, at der er badeværelser på tre af de fire etager – kun tagetagen er undtaget – og at der de facto er udmærkede køkkenfaciliteter på alle fire niveauer.

Midt i Aarhus C

Grundens 1.466 kvadratmeter er let skrånende, og haven er et sidestykke for sig selv. Denne er anlagt af den tidligere ejer, Inger og Johannes Exner, og fremstår som en integreret del af huset i en engelskinspireret stil med faconklippede buske og træer. Grunden rummer flere terrasser, nicher og lækroge, og for enden af ved indkørslen til ejendommen er der plads til parkering af 4 biler.  Eltavlen er forberedt til at kunne understøtte opladning af eldrevne køretøjer.

Villaens adresse er Marselisvej 19. Den er beliggende i det mondæne Marseliskvarter, der udelukkende består af unikke ejendomme. Marselisvej er en bred allé og græsrabat mellem vejbane og fortov. Villaens beliggenhed – trukket tilbage fra vejen –  udmærker sig endvidere ved, at være placeret i midten af en trekant, hvor de tre spidser udgøres af Aarhus centrum mod nord, vandet og de mange oplevelser ved Tangkrogen og Marselisborg Lystbådehavn mod øst og Marselisborg Mindepark og Marselisborg Skovene mod syd. Vandet og skovene kan ses fra de to øverste etager. Desuden er indkøb, gymnasium, skole og daginstitution også inden for gåafstand.